x

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV OG DELTAG I LODTRÆKNINGEN OM ET GAVEKORT PÅ 500 KR!

JA TAK, JEG VIL GERNE TILMELDES MARIBI'S NYHEDSBREV OG MODTAGE INSPIRATION OG TILBUD

Du valgte: Uld

Viser 1 - 8 af 8 varer

Uld - et naturprodukt med mange funktioner

Uldstoffer kan bruges til mange ting, alt fra at sy frakker, jakker, til uldhandsker, uldtørklæder, hatte og alle former for tilbehør. Hvad med en uldtrøje med raglanærmer, læderknapper ned foran og læderlapper på albuerne?

 

Hvad er uld?

Uldstof er en vævet metervare, der er lavet af uld fra både får, geder, kaniner og okser. Almindelig uld er spundet af pels fra får, hvor mohair og cashmere er lavet af pels fra specielle geder, Qiviut uld kommer fra moskusokser og angorauld kommer fra kaniner. Uldens egenskaber gør bl.a., at sved transporteres væk fra kroppen, og på den måde er det temperaturregulerende. En anden stor fordel ved uld er, at det ikke lugter på samme måde som man kan opleve det med syntetiske stoftyper.

Uld er en af de ældste former for tekstil, da man rimelig tidligt i historien fandt ud af, hvilke gode egenskaber ulden havde – allerede i vikingetiden var ulden meget udbredt og afholdt.

 

Kvalitet og anvendelsesmuligheder

Uld er ikke bare uld. Det er et meget funktionelt materiale og findes i mange typer og kvaliteter alt afhængig af formålet. I gamle dage var uld kendt for at kradse, men som teknologien har udviklet sig, findes der i dag et væld af blandingsmuligheder med andre typer af materialer. Nogle former for uld har stadig en tendens til at stikke og kradse en anelse, så vær opmærksom på, hvilken form for uld, du egentlig er ude efter, før du køber.

Uld har rigtig mange gode kvaliteter, det er elastisk og varmt. Uld, der er klippet direkte fra fåret har vandafvisende egenskaber og bliver efter klipning vasket for at opnå den rene hvide uld. Herefter bliver uldet spundet op i tråde, der senere bruges til strik eller vævning af stof. Men der er også forskel på ulden fra samme får, alt efter hvor på fåret ulden er klippet, har det forskellig tekstur og følelse.

Forespørgslerne efter uld er faldet en del over de sidste år, da polyester og andre kunstige fibre har overtaget markedet. Det betyder dog ikke, at produktionen af uld er stoppet. Uld bliver stadig brugt til rigtig mange ting, bl.a. filt, garn, satin og tweed stof. Kombinationen uld/bomuld er i dag meget populær og bruges til undertøj, skitøj, sportstøj og meget andet.

Hos Maribi er vi lagerførende med uldkvaliteter, hvis anvendelse hovedsageligt egner sig godt til tøjmoden. Uld giver ydermere et lækkert look, der med garanti holder dig varm vinteren igennem. Forestil dig en lækker uldjakke til de kolde dage, en jumper af uld eller måske bare et par lækre handsker, en hat eller et par sokker? Du kan læse på de enkelte metervarer, hvilken form for uld, der er tale om.

Kan jeg vaske uld?

Sagtens. Anvend vaskemiddel beregnet til uld og vask evt. i koldt vand. Det er lidt besværligt at vaske uld i hånden, da det suger rigtig meget vand og bliver meget tungt at håndtere. Derfor kan du med fordel putte uld i vaskemaskinen ved meget lav temperatur og gerne koldt vandt. Centrifugering skal være meget lav, f.eks. 400. Læg det på et håndklæde efter vask og stræk det i form. Det er godt at lægge uld til tørre på et gulv med gulvvarme. Men uld behøver man kun sjældent vaske. Det har meget bedre af at blive hængt ud i den friske luft. Gerne lige efter en regnbyge, så fugten trænger ind i fibrene og arbejder. Så næste gang, du overvejer at vaske din uldtrøje, så start med at hænge den udenfor og lufte på en bøjle.

Acceptér

Denne side bruger cookies for at forbedre din købsoplevelse. Læs mere her